Frysta bake-off bröd

Smarta bröd som fryses in innan de gräddas!

frysta-bake-off-bröd1

FRYS IN DEGEN Bröd med jäst i degen tar lite tid att baka eftersom de ska jäsa i två olika omgångar. Men här kommer lösningen! 🙂 Frys in degbullarna i frysen innan du gräddar dem. Då kan du ta fram en eller flera frallor och grädda dem precis när du vill! Supersmart och de blir supergoda! Ingen kan tro att degen varit fryst innan. Degen håller i ca 1–2 månader i frysen. Den tinar ganska snabbt när den kommer ut i rumstemperatur.

mjölfri hälsolimpa
Baka fluffiga, härliga tekakor – klicka här eller på bilden för recept!

TIPS! Följ mig gärna lindasbakskola på Instagram (klicka här)Facebook (klicka här) & Snapchat för mer inspiration & flera recept!

Kolla igenom alla recept i Lindas bakskola – klicka här!

Tips! Byt ut 2–3 dl vetemjöl mot grahamsmjöl för mer fibrer i frallorna.

Tips! Gör en halv sats deg om du vill ha 9 frallor.

Frysta bake-off bröd

Ca 18 st

* Vatten i degen gör frallorna lite sega och mer luftiga och mjölk gör dem mjuka och saftiga i konsistensen. Båda varianterna är goda och det är bara den personliga smaken som avgör vad man gillar bäst. Skillnaden i smak och konsistens är inte jättestor, utan det krävs ganska mycket erfarenhet för att kunna avgöra vilken sorts degvätska man använt.

50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk, fingervarm *
2 tsk salt
2 msk rapsolja
14–16 dl vetemjöl 

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.

3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.

4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten eller mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.

2. Dela degen i ca 18 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på 2 mjölade tallrikar eller skärbrädor. Ställ dem i frysen i någon timme tills de blir frysta och hårda.

3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.

3. Lägg de frysta degfrallorna i plastpåsar och lägg dem i frysen.

4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).

4. Ta en påse frysta frallor (eller en i taget) när du är sugen på nygräddat bröd (de håller 1–2 månader i frysen).

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dem tina. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–13 min. Låt dem svalna på plåten.

bake off2

LOADING..