Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Lindas pizza Okategoriserade

Piroger

piroger2

Piroger är så vansinnigt gott! Speciellt när man äter dem nybakade när de fortfarande är varma. De går bra att frysa in, men värm dem gärna lite försiktigt i mikron precis när de ska ätas. Pirogerna kan fyllas med i princip vad som helst som man gillar, t ex ost & skinka, kyckling, köttfärs, tacoköttfärs, grönsaker m m. Bara fantasin och smaken sätter gränser. Den kan göras vegetarisk eller vegansk (ersätt då mjölken i degen med vatten).

Följ gärna på Instagram:  https://www.instagram.com/lindasbakskola/?hl=sv

Piroger

Ca 12 st 

25 g jäst
1 ½ dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7–9 dl vetemjöl

Förslag på fyllning
ost, riven +
skinka, skuren i bitar
kyckling
köttfärssås
tacoköttfärs
grönsaker
tomatsås
oregano

Garnering (kan uteslutas)
ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.

2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.

3. Lägg fyllningen, t ex riven ost & skinka eller köttfärs, grönsaker, kyckling i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.

4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.

5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.

6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).

8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ½–1 cm tjocka, på ett mjölat bakbord.
2. Dela degen i 10–14 bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tunna, på ett mjölat bakbord.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
3. Lägg riven ost & skinka i en hög mitt på rundeln. Strö ev. över oregano.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
4. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
5. Nyp ihop kanterna ordentligt och nagga med en gaffel.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
7. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas).
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.
8. Grädda pirogerna mitt i ugnen i 10–12 min. Håll koll så att de inte bränns på ytan.

piroger1 utvald2

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Oreokladdkaka

Superläcker kladdkaka med inbakade Oreokex i smeten. En fullträff!

0

Igelkottkakor

Kreativ bakning! Roliga, spröda & goda mördegskakor i form av igelkottar!

0

Fryst citron- & passionsfruktscheesecake

Baka utan ugn! En krämig, frisk, fräsch och fryst fyllning smaksatt med citron & passionsfrukt. En ljuvligt god kombination till den smuliga bottnen.

0

Socker i bröddegen förbättrar jäsningen

– och det bästa av allt, det förbränns helt under jäsningsprocessen. Läs mer i artikeln.

0

Mjölfria Kesobröd

Mjuka, tunna, saftiga brödrutor utan en gnutta mjöl – fyllda med nyttiga frön och Keso.

0

Amerikansk mjölkchokladcookie

En gigantisk cookie som är lite seg i kanterna och mjukare inuti. Den är fylld med härlig mjölkchoklad & sötmandel – en stor favorit!

0

Lindas hemgjorda Gorbys piroger

Matiga, populära piroger fyllda med köttfärssås & ost. Inspirerade av köpepirogen Gorbys.

0

Finska pinnar

Spröda, klassika goda mördegskakor med hackad sötmandel och pärlsocker.

0

Köttfärscalzone – inbakad pizza

Matig & underbart god inbakad pizza! Köttfärs i calzonen är gudomligt gott!

0

Kokosbollar

De allra underbaraste havrebollarna rullade i kokos! Ett favoritrecept som har en rykande åtgång!

0

Fudgecake

Den lätt kladdiga, segmjuka bottnen täcks av en magiskt god kolafudge!

0