semmeltårta
semmeltårta3

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

Ljuvlig semmeltårta. En underbart god tårta med härlig smak av semla. En favorit som är perfekt att bjuda på när man har gäster.

Tips! Baka mina drömgoda semmelmuffins – klicka här för recept!

Semmeltårta

Ca 12 bitar

3 st ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokhett vatten

Fyllning
100 g smör
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 krm kardemumma, mortlad eller 1 krm malen

100 g mandelmassa, riven

Garnering
3 dl vispgrädde
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det ihop med vattnet i smeten. Rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23–24 cm i diameter.

3. Grädda kakan längst ner i ugnen  i 32–34 min. Låt den svalna i formen.

4. Smält smöret i en kastrull. Stäng av värmen och blanda ner mjölk, vaniljsocker och kardemumma. Rör om ordentligt.

5. Dela kakan på mitten till två bottnar.

6. Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred samtidigt ut det med en spatel.

7. Riv mandelmassa och lägg ut den på den understa bottnen. Lägg den andra botten (med den kladdiga sidan mot bottnen) ovanpå mandelmassan.

8. Vispa grädden fluffig. Spritsa den eller bred ut den på toppen. Pudra över florsocker.

Semmeltårta1

TIPS! Följ mig gärna Lindas bakskola på  Instagram (klicka här, eller Facebook (klicka här) så får du alltid alla nya recept direkt i ditt flöde!

  1. Farima skriver:

    Älskar din blogg! Har en fråga, kan man ha vaniljkräm istället för mandelmassa?

  2. Linda, det här receptet var superbra! Stort tack! Alla mina gäster älskade semmeltårtan.

  3. Ska bottnarna vara varma när man brer på fyllningen?

    1. Nej, kakan ska ju svalna i formen innan man stjälper upp den. Men det funkar såklart om den är varm också. Men kakan kan gå sönder om man stjälper upp den när den är varm. Mvh Linda 🙂

  4. Sigrid skriver:

    WOW vilket bra recept!

  5. Det godaste jag ätit på länge!!! Och vilken supergod fyllning, den är verkligen saftig och smakar verkligen semla.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..