saffransbullar

 

Makalöst goda, supersaftiga saffransbullar som jag bakat och de kan fyllas med tre olika fyllningar som jag skrivit ner i receptet; mandelmassa, vaniljsmör eller vit choklad.

Tips! Baka en extra saftig, god mjuk saffranskaka – klicka här för recept!

Saffransbullar med 3 olika fyllningar

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 påsar saffran (1 påse funkar också beroende på hur mycket saffranssmak man vill ha)
150 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
1 ägg
½ tsk salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
15–17 dl vetemjöl

Fyllning alternativ 1: mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
¾ dl strösocker
200 g mandelmassa, riven

Fyllning alternativ 2: vaniljsmör
100 g smör, rumsvarmt
ca 1 dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Fyllning alternativ 3: vit choklad
100 g smör, rumsvarmt
ca ¾ dl strösocker
200 g vit choklad, riven

Garnering
1 ägg
florsocker (eller pärlsocker)

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken + saffran rör och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, strösocker, ägg, salt, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena biten till en rektangel, ca 1 cm, tunn.

3. Fyllning 1: Riv mandelmassan grovt (eller gör fyllning 2 eller 3).

4. Bred ut hälften av smöret på degplattan och strö över hälften av strösockret och vaniljsockret. Strö över mandelmassan (eller vaniljsocker/vit choklad).

5. Rulla ihop degplattan till en rulle.

6. Skär rullen i bitar, ca 2 cm breda.

7. Lägg bullbitarna i pappersformar på en plåt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt ugnen på 250 grader. (Upprepa punkt 4–7 med den andra degbiten).

8. Grädda bullarna mitt i ugnen i 7–9 minuter. Låt dem kallna under bakduk på ett galler.

fylldasaffransbullar1

LOADING..