Bloggar Lindas Bakskola Lindas desserter Lindas jul Lindas mjuka kakor Okategoriserade

Sötsalt chokladkolapaj

utvald chokladkolapaj7 chokladkolapaj5 chokladkolapaj3

Den allra läckrase chokladpajen med en fantastiskt god, krämig kolafyllning. Och som grädde på moset ett ljuvligt lager av chokladganache på toppen! Den här pajen slår det mesta! Kolan blir ganska mjuk och lite halvlös i rumstemperatur. Det ska den vara, men förvara den i kylen och skär den lättast i bitar när den är kylskåpskall. Servera med en klick vispgrädde eller vaniljglass.

Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!
Gör drömgoda Daimfudge-bars – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Sötsalt chokladkolapaj

Ca 12 bitar

Pajdeg
2 ½ dl vetemjöl
¾ dl kakao
¾ dl strösocker
¼ tsk salt
110 g smör, rumsvarmt
ev. 1–2 tsk kallt vatten (om det behövs för att få ihop degen)

Kolasås (karamellsås)
3 dl strösocker
1 dl vatten
2 ½ dl vispgrädde
2 tsk kakao
70 g smör
½ tsk salt

Chokladganache
150 g mörk choklad
1 ¼ dl vispgrädde

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.

2. Kavla ut degen något större än pajformen.

3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.

4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.

5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.

6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.

7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.

8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.

9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Nyp ihop dem ordentligt med smöret. Arbeta snabbt ihop allt till en deg. Tillsätt eventuellt lite vatten om det behövs för att arbeta ihop degen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
2. Kavla ut degen något större än pajformen.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
3. Lägg degen över pajformen, 24–25 cm i diameter och tryck ut den i hörnet. Jämna till kanterna.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
4. Grädda bottnen mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den kallna i formen.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 120 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
5. Kolasås: Koka upp strösocker och vatten. Låt det puttra i ca 5 min. Tillsätt vispgrädde och kakao och låt blandningen koka till ca 122 grader. Stäng av värmen och rör ner smör och salt. Blanda ordentligt.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
6. Häll kolasåsen på pajbottnen när den kallnat. Låt den stelna i frysen i ca 1 tim.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
7. Chokladganache: Smält chokladen över vattenbad. Ta bort tallriken från kastrullen och rör ner vispgrädden. Blanda ordentligt till en slät chokladsmet.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
8. Häll chokladganachen över kolasåsen. Låt den stelna i kylen i ett par timmar.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall.
9. Strö över flingsalt före servering. Servera pajen i kylen då kolakrämen snabbt mjukar i rumsvärme. Det ska den göra, men den är lättare att skära om kolan är kylskåpskall. utvald2 chokladkolapaj8 chokladkolapaj6 chokladkolapaj1 chokladkolapaj4 chokladkolapaj2

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Rostad mandelbräck

Det allra enklaste godiset man kan tänka sig. Men också ett av det godaste! Enkelt är bäst!

0

Lättgjord fudge med florsocker

Drömgod fudge som är oerhört enkel att göra själv!

0

Cashewbräck

Lättgjort, enkelt godis som är ljuvligt gott! De salta nötterna i kombination med chokladen är fantastisk!

0

Schweizernötsbräck

Gudomligt gott och lättgjort godis med en fantastisk smak av schweizernötschoklad!

0

Nyttig jordgubbsglass utan socker

Frisk, fräsch och ljuvligt god bärglass som är supernyttig!

0

Saffranssockerkaka

Saffranssockerkaka som är supersaftig & ljuvligt god! En riktig 10-poängare!

0

Nötfudge

Nötterna i den lena, goda fudgen ger ett härlig tuggmotstånd. En perfekt smakkombination!

0

Nutellachokladkladdkaka med kokos

Allt gott i ett – Nutella, choklad och kladdkaka i ett. En perfekt kombination!

0

Oreofudge

Superläcker, mjuk och god chokladfudge med bitar av smarriga Oreokex.

0

Chokladfudge med flingsalt

Flingsalt förhöjer smaken på den lena, härliga fudgen – en underbar kombination!

0

Daimfudge

Krämig fudge i kombination med knaprig Diam – bedårande gott!

0

5-minuters chokladfudge med 3 ingredienser

Drömgod fudge som går blixtsnabbt att göra. En riktig favorit!!!

0