Bloggar Lindas Bakskola Lindas matbröd Okategoriserade

Lindas klassiska tekakor

tekakor4 tekakor6 tekakor1

Tekakor är något av det godaste du jag vet till frukost! Och ett av de populäraste brödrecepten på min blogg. Mjölken i degen gör bröden oerhört mjuka och saftiga. Servera gärna de nybakade tekakorna med smör och ost, mer än så behövs inte.
Jag bakar dessa bröd om och om igen och fryser in. De har en rykande åtgång för både jag, min man och mina barn älskar dem!

Tips: baka grövre tekakor!
Byt ut 1–2 dl av vetemjölet till grahams- eller rågmjöl.

Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Baka goda snabba fröfrallor som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Lindas klassiska tekakor

Ca 30 st

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
75 g smör, smält
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
7 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.

3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.

4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
2. Kavla ut degen 1–1 ½ cm tjock.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
3. Stansa ut runda bröd i degen, ca 10 cm i diameter med en kakform eller ett glas.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Lägg degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Nagga bröden med en gaffel. Strö gärna över lite mjöl. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

fb

tekakor5 tekakor3 tekakor2

 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Crunchig äppelkaka

Mjuk & saftig äppelkaka med frasig smulcrunch på toppen som gör den läckert crunchig.

0

Krämig chokladmoussetårta

En festlig, lättgjord tårta med en ljuvligt fluffig och god chokladmousse. Godare än på konditori!

0

Nougatbollstårta

En superläcker nougatbollstårta som garanterat gör succé på kalaset!

0

Gammaldags kardemummakaka

En supersaftig, mjuk klassisk favorit med en härlig smak av kardemumma.

0

Saftiga morotsfrallor på en kvart

Extremt lättgjorda och goda frallor som är frasiga på ytan och saftiga inuti.

0

Nutellaglass på fat med 2 ingredienser

En gudomligt krämig och god glass med en underbar Nutellasmak.

0

Nutellaglass med bara 2 ingredienser

Ljuvligt krämig, gräddig glass som man inte kan få nog av! En av de godaste jag har ätit!

0

Baguetter med vallmofrön

Läckra baguetter med en knaprig yta och ett oerhört saftigt innanmäte. De blå vallmofröna ger brödet god smak!

0

Äppel-kanelbullekaka

Supersaftig, gudomligt god äppelkaka med smak av kanelbulle som är busenkel att göra!

0

Marshmallows

Ljuvligt gott skumgodis som är busenkelt att göra själv.

0

Scones-tekakor

Nybakat, varma scones är bland det godaste som finns till frukost!

0