Bloggar Lindas Bakskola Lindas pajrecept Okategoriserade

Daim- & kolapaj

DAGENSRECEPTDaimkolapaj5 utvald

En av de godaste pajer jag någonsin bakat och ätit! Jag älskar kombinationen av den frasiga bottnen, sega kolan och krispiga Daimen på toppen. Och tillsammans med en krämig klick grädde är den fullkomlig!

Förbered gärna pajen dagen innan servering. Förvara den i kylskåpet.

Obs! Förgräddningen är förlängd och gräddningen med kolasmeten i formen är förkortad för att undvika att kolan blir för hård! Lite vispgrädde i smeten gör kolan krämigare om du inte vill ha den lika seg.

Ljuvligt god, fryst Daimcheesecake - klicka här för recept!
Ljuvlig, fryst Daimcheesecake – klicka här för recept!

 

Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!
Gör superläckra Daim-fudgebars – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindasbakskola

Daim- & kolapaj

10–12 bitar

Ett frasigt pajskal med en seg och god kolafyllning, toppad med hackad Daim. Bedårande gott!

3 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola! Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Garnering
2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.

3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
3. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 12–14 min.
3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt ägg. Låt det puttra i ca 1 min. Häll kolafyllningen på pajskalet.
4. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 min.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen 1–2 tim före servering. Servera den gärna med en klick vispad grädde.
6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering. Servera den gärna med en klick vispad grädde.

Daimkolapaj1 Daimkolapaj6 Daimkolapaj4 utvald

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Kokoskaka med glasyr

Mjuk, härlig kaka fylld med smarrig kokos, toppad med glasyr och knaprig sötmandel.

0

Äppelkrans

Ljuvligt god vetekrans fylld med rivna äpplen, kanel och socker.

0

Knäckig smuläppelpaj

Lättbakad, ljuvlig paj som är läckert knäckig på ytan.

0

Stekpannebröd

Lättgjort och saftigt bröd med flingsalt som är trevligt att servera direkt ur stekpannen

0

Morotsfrallor

Rivna morötter i degen gör frallorna saftiga och goda.

0

Nougatkladdkaka

Vansinnigt god kladdkaka fylld med läcker nougat.

0

Citronmazarinrutor med glasyr

Den fräscha, friska citronglasyren är pricken över i på de saftiga mazarinrutorna.

0

Grova rågkakor

Fiberrika, saftiga och luftiga rågkakor som gör frukosten till dagens godaste mål.

0

Brytbröd på plåt

Brytbröd är enkelt att göra och blir saftigt och luftigt när de jäser ihop på plåten. Jäser bara en gång!

0

Snabb äppelkaka

Superenkel, saftig och ljuvligt god äppelkaka.

0

Fröknäcke (glutenfritt)

Nyttigt, glutenfritt fröknäcke som är enkelt att göra och himmelskt gott.

0

Saftig & kladdig chokladkaka

Mjuk och supersaftig, chokladfylld kaka som är aningen kladdig i mitten.

0