Rågkusar i långpanna

Fiberrika, saftiga rågrutor som är enkla att baka.

dagensrecept

ragkusar3

Rågmjöl är oerhört gott att baka bröd på, men om du inte har det hemma går det bra att byta ut det till grahamsmjöl i stället. Rågkrossen går att byta ut till valfria frön, kross, kli eller utesluta helt.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och Facebook: Lindas bakskola

 

Rågkusar i långpanna

Ca 24 st 

Fiberrika, saftiga rutor som är enkla att baka.

25 g jäst
2 dl vatten, fingervarmt
2 dl mjölk, fingervarmt
1 ½ tsk salt
50 g smör, smält
¾ dl rågkross
3 dl rågmjöl
6–7 dl vetemjöl 

Garnering
havregryn

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk. Blanda tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, smör, rågkross och rågmjöl. Rör om ordentligt. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i några minuter så att glutentrådarna blir starka.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 45–60 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.

5. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

6. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

7. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i 45–60 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Rulla ut en längd av degen och dela den i fyra delar. Forma dem till längder, ca 30 cm.
3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

3. Lägg de fyra längderna med 2–3 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Dela dem i ca 6 bitar vardera. Jämna till ytterkanten genom att skära bort ändarna. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

4. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn.

 

5. 6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

5. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20–25 min. Låt dem svalna på plåten.

utvald
ragkusar4
ragkusar3
ragkusar2

 

 

LOADING..