Klippt kanellängd

Klippta kanellängder är både eleganta och gudomligt goda.

Dagens-recept

Det är kul med bakverk som är enkla att göra och samtidigt blir lite extra snygga. Den här kanellängden är ett sådant exempel. Man använder en sax, klipper i degrullen och så är den nästan klar, haha… Men nästan i alla fall. Alla klarar i alla fall att göra den och man kan sedan stolt bjuda sina vänner på en elegant kanellängd.

klippt-kanellängd-narbild

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola
och Facebook: Lindas bakskola

Klippt kanellängd

2 st

Klippta längder är snygga och perfekta om man ska bjuda många på fika.

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, ljummen
¾ dl strösocker
1 nypa salt
¾ tsk mald kardemumma
1 ägg
75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl

Fyllning
ca 40 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
2 tsk mald kanel

Garnering
1 ägg, uppvispat
ca ¾ dl sötmandel, hackad
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter så glutentrådarna blir starka och längderna luftiga.

2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och kanel. Dela rektangeln på mitten.

4. Rulla ihop rektanglarna och lägg dem brett isär på en plåt med bakplåtspapper.

5. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Dra ut dem en bit till så att bitarna ligger lutade bakåt.

6. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över sötmandel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–30 min. Låt dem svalna på plåten. Pudra över florsocker före servering.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. 3. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock.

1. Gör degen enligt receptet. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min. Kavla ut en rektangel, ca ½ cm tjock.

2. Bred på smöret med en kniv och strö över socker och kanel.
3. 4.Rulla ihop degbitarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

3. Rulla ihop rektanglarna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

4. 5.Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop.

4. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill i botten så att de sitter ihop.

5. 5.Klipp rullarna i centimetertjocka skivor men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan höger och varannan vänster. Dra ut dem en bit till så att bitarna ligger lutade bakåt. Pensla längderna med ägg och strö över sötmandel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda längderna längst ner i ugnen i 25–30 min.
Färdiggräddade! Låt längderna svalna på plåten.

Färdiggräddade! Låt kanellängderna svalna på plåten.

Mums! Nybakad kanellängd och en het, rykande kopp kaffe.

Mums! Nybakad kanellängd och en het, rykande kopp kaffe.

 

 

 

 

 

 

 

LOADING..