Äppelkaka i långpanna

 

Äppelkaka i långpanna. Ett klassiskt, riktigt gammalt recept som jag bakat sedan jag var liten. Jag kunde receptet utantill redan som 10-åring. Och sedan dess har jag bakat denna äppelkaka ett par gånger varje år. Så receptet är väl beprövat kan jag lova! Sååå himla god kaka som håller sig fräsch och saftig i flera dagar i rumstemperatur. Servera gärna med vaniljsås.

Tips! Tillsätt ½ tsk mortlad kardemumma i smeten.

Äppelkaka i långpanna

ca 20 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
100 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 ½ tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl

Garnering
ca 3 äpplen
strösocker
kanel

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), ca 28 x 35 cm.

3. Skala äpplena och skär dem i skivor. Lägg äppelklyftorna tätt ihop i rader på smeten.

4. Strö över kanel och strösocker.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna i formen. Skär kakan i rutor med en vass kniv.

LOADING..