Kycklingköttfärssås

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Kycklingköttfärssås – en klassiker i ny tappning! Istället för att använda köttfärs har jag tillagat min favoritköttfärssås med kycklingfärs. Och den blev underbart god och lika enkel att tillaga! Kycklingköttfärsen är lätt att steka och smakar mycket gott. Både jag, min man och barnen slukade maten med god aptit. Det är inte ofta alla fem barn gillar samma middagsmat, men den här rätten gick med glädje ner hos allihop. De är 20, 18, 17, 10 och 7 år och gav kycklingköttfärssåsen högsta betyg. Denna maträtt har nu blivit en ny favorit hemma hos oss!

Kycklingköttfärs ger en mycket god smak och innehåller bara ca 5 procent fett. Jag har använt kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin, vilket innebär att bönderna som föder upp kycklingen uppfyller dessa krav och regler:

Förbud att använda tillväxtantibiotika och antibiotika får endast användas efter ordination av veterinär
Bra foder, huvudsakligen på spannmål från svenska gårdar. Ingen GMO eller fiskmjöl
Inga näbbar trimmas hos föräldradjuren, tyvärr sker detta ibland utomlands för att undvika att de pickar på varandra
Varken kycklingarna eller hönsen till kycklingarna får sitta i  burar, de sprätter fritt i stora luftiga stall på en bädd av kutterspån eller halm
De har fötter och ben som mår bra –i Kina ser man svenska kycklingfötter som en sann delikatess då de är i så gott skick
Gårdarna ligger i mellersta och södra Sverige och fraktas till närmsta slakteri för kortaste transport
Mindre klimatavtryck än andra köttslag och klimatsmartare jämfört med importerad kyckling
Många av bönderna har kretsloppsgårdar. Det innebär att man tar vara på allt! Fåglarnas gödsel läggs på åkern där spannmål växer, det blir i sin tur halm som används till att värma stallarna och foder.
Ingen salmonella och låg förekomst av campolybacter

Nu har svensk fågel även en tävling där du kan vinna fina priser genom att gå in och rösta på mitt recept här.

Hygientips!
Tänk på att alltid tvätta händerna både före och efter du tar i kycklingfärsen. Lägg den aldrig på en träskärbräda utan använd en i plast. Låt inte köttfärsen komma i kontakt med andra råvaror som inte ska tillsättas i grytan.

Ingredienstips!
Mängden kryddor, ketchup och tomatpuré kan varieras efter egen smak och tycke om man vill.

Kycklingköttfärssås

Ca 8 portioner

1 gul lök
800 g kycklingköttfärs
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 ½ msk torkad oregano
1 ½ dl ketchup
½ dl tomatpuré
1000 g krossade tomater
ev. färsk timjan eller basilika

1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.

2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.

4. Tillsätt ketchup, tomatpuré, krossade tomater och den stekta löken. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.

Kycklingköttfärssåsen är tillagad med kyckling från svenska bönder som är märkt med den Gula Pippin (läs mer om märkningen ovanför receptet).

1. Skala och finhacka löken. Värm upp en stekpanna. Fräs den i en klick smör tills den är gyllenbrun. Lägg löken åt sidan i en skål.

2. Fräs kycklingköttfärsen i en klick smör i en upphettad stekpanna . Mosa den hela tiden med en gaffel tills den är genomstekt. Sänk värmen när kycklingen börjar få färg.

3. Salta och peppra kycklingen. Pressa över vitlöken med en vitlökspress och strö över oregano. Rör om ordentligt. 4. Tillsätt ketchup, tomatpuré och krossade tomater. Rör om ordentligt och låt allt puttra på svag/medelvärme i ca 10 min. Smaka därefter av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna efter egen smak. Klipp gärna ner några kvistar färsk timjan eller basilika.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida