Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

Så lyckas du med knäck och kola

kolaknäck

Bästa receptet på knäck finns här (se bilden ovan till vänster)!

Godaste receptet på gräddchokladkola finns här (se bilden ovan till höger)!

Hur du kokar smeten är viktigt för att kolan och knäcken ska bli lyckad. Hemligheten ligger i temperaturen.  Här guidar Hembakat dig till den rätta konsistensen.

När du kokar knäck eller kola är det bra att redan från början veta vilken konsistens du vill ha på ditt godis. Ju längre kolan kokar, desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt och det är koktemperaturen som avgör hur mycket kolan stelnar när den sedan svalnar. Det kan kännas som att temperaturen stiger väldigt långsamt till en början, men håll koll på termometern när den börjar närma sig 115 grader, efter det kan temperaturen nämligen stiga fort.

Kulprovet
Har du ingen hushållstermometer kan du i stället göra ett så kallat kulprov för att ta reda på om kolan eller knäcken är klar.

GÖR SÅ HÄR: Fyll ett vanligt dricksglas med kallt vatten. Ta sedan en tesked och droppa lite av knäcksmeten ner i glaset. Går det att forma smeten med fingrarna till en kula är smeten klar. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta blir den bra till karameller.

122 grader Knäcken och kolan blir ganska mjuk.
125 grader Knäcken och kolan blir seg utan hård yta.
126–130 grader Knäcken och kolan blir segare och lite hård i konsistensen.
130–145 grader Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
150–160 grader Knäcken och kolan blir lika hård som karameller.

Tips! Förvara färdig knäck och kola torrt och svalt i en burk med lock, då kan den hålla sig i upp till tre månader.

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Toffifee

Drömgott julgodis med kola, choklad och nötter (kan uteslutas).

0

Snabb jullimpa

Jullimpa med ost eller julskinka är magiskt gott! Ett måste på julbordet!

0

Hemgjord Noblesse

Tunna chokladplattor med krispig krokant! Ljuvligt goda!

1

Gräddchokladkola

Ett gammeldags, väl beprövat kolarecept som är perfekt & ljuvligt gott!

0

Skurna pepparkakor

Oerhört spröda, tunna pepparkakor som är busenkla att göra! Tid: 10 min + ugn.

0

Mjuka frukostfrallor

Supermjuka, lättbakade, härliga frallor som går bra att frysa in.

0

Pepparkakskärleksmums

Magiskt god, extremt saftig & god pepparkakskärleksmums med glasyr & kokos.

0

Saftiga saffransmuffins

Extra saftiga, ljuvligt goda saffransmuffins!

0

Knäck

Klassisk knäck – ett julgodis som har en rykande åtgång och är mycket populärt!

0

Marshmallows Noblesse

Choklad och marshmallows är en ljuvligt god kombination. Mycket lättgjort godis!

0

Wienerchokladbräck

Chokladbräck med mandelflarn – ljuvligt gott och mycket lätt att göra!

0

Wienerpraliner

Lättgjorda, underbara chokladpraliner med mandelspån i.

0