Bloggar Lindas Bakskola Lindas limpor Lindas matbröd Okategoriserade

Kalljäst rostbröd

 rostbröd3

LÅT DEGEN JÄSA I KYLEN ÖVER NATTEN  Gör degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten. Grädda direkt när du vaknar. Degen jäser endast en gång – direkt i formen. Ta fram den i rumstemperatur ca 20 min före gräddning (under tiden ugnen blir varm).

Energibröd som inte behöver jäsa – klicka här för recept!
Energibröd som inte behöver jäsa – klicka här för recept!

 

Kalljäst rostbröd

1 st

25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
2 msk ljus sirap
1 msk rapsolja
1 tsk salt
7–8 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
vita eller blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en deg.

2. Forma degen till en limpa med mjölade händer. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck den med plastfolie. Låt den jäsa i kylen över natten.

3. På morgonen: Ta fram limpformen. Låt den stå i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.

5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda den längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formen.

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en deg.
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner sirap, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en deg.
2. Forma degen till en limpa med mjölade händer. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
2. Forma degen till en limpa med mjölade händer. Lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper. Strö över lite mjöl och täck den med plastfolie. Låt den jäsa i kylen över natten.
3. Fyll upp ca 10 cm varmt vatten i diskhon och ställ ner limpformen där så jäser den snabbare. Låt degen jäsa tills den dubblat i storlek. Sätt ugnen på 250 grader.
3. På morgonen: Ta fram limpformen. Låt den stå i rumstemperatur i ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.
4. Pensla limpan med ägg och strö över vallmofrön.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda den längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formen.
5. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in limpan i ugnen. Grädda den längst ner i 30–35 min. Låt bröden svalna i formen.

rostbröd1 rostbröd2

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

Bountykaka

Saftig chokladkaka med superläcker Bountyfyllning på toppen!

0

Blåbärskladdkaka

Ljuvligt god kladdkaka med blåbär. Det går bra både med frysta och färska blåbär!

0

Lindas blåbärskladdkaka

Blåbär i kladdkakan är gudomligt gott – en riktig underbar sommarkaka som är god med glass, vaniljsås eller vispgrädde!

0

Kesoplättar med kanel & rivet äpple

Nyttiga och mättande plättar gjorda på Keso och ägg, helt utan mjöl. Servera med rivet äpple & kanel – supergott!

0

Nyttig melonsmoothie

Hälsosam, mättande, sockerfri smoothie fylld med härlig vattenmelon, banan och mjölk. Lätt att göra!

0

Bakpulver – fakta

Allt du behöver veta om bakpulver

0

Melonglass utan socker

Hälsosam, fruktig sorbetglass baserad som är ljuvligt god och läcker! Nyttig utan tillsatt socker.

0

Nyttig mikrokladdkaka

Ljuvligt god & supernyttig kladdkaka som bara innehåller banan, ägg och kakao. Perfekt när man är sötsugen, men vill vara nyttig.

0

Nyttig melonglass

Fruktbaserad, sockerfri glass som blir oerhört krämig & god! Smakar sött utan socker!

0

Snabb bakpulverlimpa

Suveränt gott bröd som går blixtsnabbt att baka!

0

Snabblimpa som inte behöver jäsa

Suveränt god & lättbakad limpa som kräver en liten arbetssats och är klar på totalt 30 min (5 min arbete + 25 min ugn).

0

Chokladsnittar

Knapriga, läckra chokladsnittar med pärlsocker på toppen!

0