Jordgubbsmoussetårta på browniebotten

LYX! Superläcker fluffig jordgubbsmousse på en lätt kladdig, chokladig browniebotten!

jordgubbsmoussetårta12
jordgubbsmoussetårta15
jordgubbsmoussetårta9

TÅRTORNAS TÅRTA Ljuvligt god, fluffig jordgubbsmoussetårta på en underbart god browniebotten – tårtornas roll´s royce! Choklad och fluffig jordgubbsmousse är en perfekt kombination. Denna tårta passar på alla kalas; allt från stora fester, till buffé, skolavslutningar, student eller barnkalas.

Superläcker kolatårta på en browniebotten – klicka här för recept!
Ljuvligt god jordgubbskladdkaka – klicka här för recept!

Jordgubbsmoussetårta på browniebotten

Botten
100 g smör, smält
2 ½ dl strösocker
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl

Jordgubbsmousse
6 gelatinblad
ca 500 g jordgubbar, frysta eller färska
3 äggulor
2 dl florsocker

Dekoration
jordgubbar
florsocker

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Klä botten och kanten på en springform, 23–24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna helt i formen.

3. Jordgubbsmousse: Lätt gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.

4. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en bunke.

5. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt.

6. Mixa jordgubbarna till puré. Värm upp ca 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält ner dem i de varma jordgubbarna. Blanda dem med resten av jordgubbarna och rör om.

7. Blanda ihop jordgubbspurén, äggulorna och grädden.

8. Bred ut jordgubbsmoussen över browniebottnen och låt den stå och stelna i kylen i 5–6 timmar.

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Klä botten och kanten på en springform, 23–24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna helt i formen.

3. Jordgubbsmousse: Lätt gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.

4. Vispa äggulor och florsocker pösigt i en bunke.

5. Vispa grädden fluffig, men inte för hårt.

6. Mixa jordgubbarna till puré. Värm upp ca 1 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och smält ner dem i de varma jordgubbarna. Blanda dem med resten av jordgubbarna och rör om.

7. Blanda ihop jordgubbspurén, äggulorna och grädden.

jordgubbsmoussetårta10
jordgubbsmoussetårta11