Bloggar Lindas Bakskola Lindas tips & fakta Okategoriserade

Vad är skillnaden mellan färsk jäst och torrjäst?

färskjästtorrjäst

Vad är skillnaden mellan färsk jäst och torrjäst?

Färsk jäst
Jäst är av en encellig svamp som består av vatten, protein, fett, kolhydrater, mineralämnen och B-vitaminer. Det är en levande kultur som växer snabbt med rätt förutsättningar. Under jäsningsprocessen bildas bubblor av kolsyra som gör degen luftig och porös.

Jästproduktion är inte en tillverkning i traditionell mening, utan en odlingsprocess. Jästen görs av melass, en sockerlösning som behandlas och steriliseras. Sedan tillsätts magnesiumsulfat, ammoniak och fosforsyra. Därefter startar en laboratorieodling i stora jästankar. På 10 milligram jästkultur blir det efter en vecka ca 1 200 kilo jäst.

Torrjäst
Torkad jäst funkar bäst i matbrödsdegar. Jästcellerna arbetar tillsammans med näringen i mjölet (sockret från stärkelsen) och jobbar mindre effektivt i degar med tillsatt socker, dvs mer än 2,5 msk socker eller sirap per 14 dl mjöl. Torrjäst är därför inte lika effektiv i söta bulldegar.

Torrjäst ska blandas ner i mjölet och dra i ca 10 min, innan den fingervarma degvätskan (ca 37 grader) och övriga ingredienser tillsätts. Därefter arbetar man ihop allt till en smidig och elastisk deg.

En förpackning torrjäst (12 g) motsvarar en förpackning (50 g) färsk jäst.

Baka läckert, härligt matbröd med jäst – klicka här för recept på dessa goda bröd!
Baka läckert, härligt matbröd med jäst – klicka här för recept på dessa goda bröd!

 

Kommentarer inaktiverade.

Fler recept...

Havrebollar med vit choklad

Kalasgoda havrebollar med riven, vit choklad istället för kakao. Riktiga 10-poängare!

0

Påskpyssel! Så färgar du äggen randiga

Det är roligt att pyssla och färgade ägg hör påsken till. Du kan enkelt göra snygga ränder i färgen – klicka på rubriken för att se hur man gör!

0

Kesoplättar med hallon (utan mjöl)

Nyttiga, supergoda plättar gjorda på Keso och ägg, helt utan mjöl. Goda och mättande till frukost, lunch eller mellis.

0

Lindas drömgoda midsommartårtor

23 superläckra tårtor & desserter till midsommar från Lindas bakskola!

0

Glass – grundrecept / Vaniljglass

Ljuvligt gott basrecept på vaniljglass som kan smaksättas efter egen smak. (Receptet innehåller inte kondenserad mjölk).

0

Kexchokladglass

Kexchoklad i glassen är fantastiskt gott – en perfekt kombination!

0

Daim-marängtårta

Frasiga marängbottnar penslade med choklad, fluffig vispgrädde med knäckig Diam. Ljuvligt gott!

0

10-minuterstårta

På bara några minuter fixar du midsommaraftons höjdpunkt! Det enkla är det allra godaste!

0

Filmjölkslimpa utan sirap

Osötad limpa med nyttiga frön som inte behöver jäsa. Supergod och hållbar!

0

Nutella-semifreddo

Baka utan ugn! Magiskt god och lättgjord tårta med marängbottnar, vispgrädde & ljuvlig Nutella.

0

Marängbottnar

Frasiga, hemgjorda marängbottnar som används som bottnar i tårtor. Lätt att göra själv!

0

Rosa marshmallows

Mjukt, fluffigt skumgodis som är enkelt att göra själv!

0