Lyxig semmeltårta

En läcker, fluffig, härlig jättesemla som räcker till många!


Warning: DOMNode::appendChild(): Document Fragment is empty in /seagal/public/wp-content/themes/seagal-editorial/inc/akamai-content-image-srcset-parser.php on line 155

lyxigsemmeltårta3
lyxigsemmeltårta5
lyxigsemmeltårta6

Bjud på en superläcker, snygg semmeltårta som också är gudomligt god! Den är enkel att göra och räcker till många. Det är perfekt att själv välja hur stor bit man vill ha – en tunn skiva eller en rejäl jättebit!

Tips! Tänk på att hålla i locket lite med ena handen när du skär semlan i bitar. Bottnen är det inga problem att skära i, men om man håller i locket är det inga problem att skära snygga, jämna bitar. Använd en vass kniv!

Superläcker, ljuvligt god semmelfläta som är enkel att göra! Klicka här för recept!

Lyxig semmeltårta

10–14 bitar

25 g jäst
1 ¼ dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 nypa salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
4–5 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg

Fyllning
200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–7 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.

4. Montering: Skär ett lock på semlan.

5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela  bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och forma den till en boll. Tryck ut bollen på en plåt, klädd med bakplåtspapper, ca 25 cm i diameter (degen ska vara lite rundad som en kulle). Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.

3. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda semlan mitt i ugnen i 23–26 min. Sänk värmen till 200 grader efter 5 min. Låt den kallna på ett galler.

4. Montering: Skär ett lock på semlan.

4. Montering: Skär ett lock på semlan.

5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

5. Gröp ur en del inkråm i bottnen till en grund grop.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

6. Blanda ihop mandelmassa och mjölk till en kladdig massa och lägg fyllningen på bottnen.

7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.

7. Vispa grädden fluffig och bred ut den, eller spritsa ut den över hela bottnen. Lägg på locket. Pudra över florsocker före servering.

lyxigsemmeltårta2
lyxigsemmeltårta4
lyxigsemmeltårta7
lyxigsemmeltårta1
utvald

LOADING..