Bloggar Lindas Bakskola Lindas godis Lindas jul Okategoriserade

Pepparkaksgräddkola

pepparkaksgräddkola1 pepparkaksgräddkola2

Underbart god gräddkola med en svag smak av pepparkaka! Perfekt till jul!

Gräddkola är ett måste för mig under julen. Det här är kanske de läckraste, godaste kolorna jag vet! De blir perfekta i konsistensen och är lagom sega och mjuka. Ättikspriten tillsätts för att kolan ska behålla sin fina konsistens och inte sockra sig.

Underbar mjölkchokladfudge – klicka här för recept!
Underbar mjölkchokladfudge – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Pepparkaksgräddkola

Ca 30 bitar

50 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 tsk kakao
2 tsk pepparkakskrydda
1 nypa salt
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.

2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.

3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde, sirap, kakao, pepparkakskrydda och salt. Koka upp och låt det puttra på medelvärme till ca 125 grader (det tar 20–30 min beroende på temperatur). Rör om emellanåt. Stäng av värmen och tillsätt ättikspriten när temperaturen har nått 125 grader, rör om i ca ½ min.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
2. Häll upp kolasmeten i en form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper. Det går bra med en lite större form, men då blir kolan plattare. Låt den svalna och stelna.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.
3. Skär kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock.

 

pepparkaksgräddkola1 utvald 

Kommentarer inaktiverade.

Du kanske också gillar...

Fler recept...

After Eight-tryffel

Drömgoda, lättgjorda tryfflar med smak av mint och choklad. Underbart!

0

Kanel- & chokladtryffel

Kanel har en julig smak som passar perfekt till den läckra chokladtryffeln!

0

Chokladtryffel

Små men naggande goda och väldigt enkla att göra. Lyxiga tryfflar som har en len, mjuk härlig chokladsmak och fullkomligt smälter i munnen.

0

Halvera mängden jäst

Läs mina tips om hur man minskar på jästmängden i bröd- och bulldegar.

0

Lindas brända mandlar med kanel & flingsalt

Ljuvligt goda kanderade mandlar smaksatta med kanel & flingsalt. Gott till glöggen eller som julgodis!

0

Hemgjord pepparkakskrydda

Pepparkakskrydda blandar du enkelt själv!

0

Rocky road

Ett otroligt enkelt och kanske det allra godaste julgodiset för många!

0

Mjölkchokladmousse

Krämig, fantastiskt god mousse som bara tar några minuter att göra! Servera gärna med hallon eller andra goda bär!

0

Lindas pizzadeg

En perfekt, supergod pizzadeg som kan fyllas efter egen smak. Och den är enkelt att göra!

0

Chokladmousse med vit choklad & hallon

Krämig, underbar, lyxig chokladmousse. Den blir extra lyxig och god med den vita chokladen och hallonen på toppen!

0

Mjuk mjölkchokladkola med flingsalt

Mjuk, helt underbar fudge som är god både som lördagsgodis och till en kopp kaffe. Flingsaltet på toppen framhäver smaken och gör den extra god!

0

Chokladmousse med vit choklad

Fluffig chokladmousse med bara två ingredienser toppad med grovhackad vit choklad. Ljuvligt gott!

0