Saffranssemlor

Magiskt goda saffranssemlor med mandelmassa och fluffig vispgrädde – underbart!


Warning: DOMNode::appendChild(): Document Fragment is empty in /seagal/public/wp-content/themes/seagal-editorial/inc/akamai-content-image-srcset-parser.php on line 155

saffranssemlor5
saffranssemlor2
saffranssemlor3

Magiskt goda och extremt saftiga saffranssemmelbullar. Äggen i degen gör bullarna extra luftiga och goda! Jag älskar dessa goda semlor och de är perfekta att fira advent med eller bjuda på som dessert eller till fikat. De får 12 av 10 poäng, alltså godare än godast!!! 🙂

Baka en superläcker sötsalt chokladkolapaj – klicka här för recept!

Tips! Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Saffranssemlor

Ca 20 st

Deg
½ g saffran + 1 tsk strösocker
50 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 ½ dl strösocker
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
1 krm salt
3 ägg
225 g smör, rumsvarmt
12–14 dl vetemjöl

Garnering
1 ägg
florsocker

Fyllning
ca 200 g mandelmassa
2–3 msk mjölk
6–8 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.

3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem med på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.

7. Spritsa visad grädde på bullarna.

8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.

1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

1. Mortla saffran och strösocker. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt saffran, strösocker, kardemumma, salt, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.

2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord och dela den i ca 20 bitar.

3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem med på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

3. Forma runda bullar av degbitarna. Lägg dem med på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.

6. Skär ett lock på bullarna. Gröp ur lite inkråm ur bottnen på bullarna. Mosa ihop mandelmassa med mjölk till en kladdig massa. Lägg en klick fyllning i gropen på varje bulle.

7. Spritsa visad grädde på bullarna.

7. Spritsa visad grädde på bullarna.

8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.

8. Lägg på locken och pudra florsocker över bullarna.

 

saffranssemlor4
saffranssemlor1
utvald
 

LOADING..