Snabbjäst vallmofrökaka

Vallmofröna på toppen ger de saftiga bröden extra god smak!

vallmofrökaka6
vallmofrökaka2

Gott frukostbröd med två sorters vallmofrön på toppen! Brödet är oerhört saftig och fröna på toppen ger en supergod smak. Om man bara har en sorts vallmofrön går det också bra.

Snabb jäsning!
Degen jäser snabbare när man ställer bunken i varmt vatten. Spola riktigt varmt vatten i kranen och fyll upp ca 10–15 cm. Ställ ner bunken, lägg en tallrik eller plastfolie på bunken så värmen stannar kvar. Jäs i ca 20 min.

Följ mig gärna på Instagram: lindasbakskola och på Facebook: lindasbakskola

Snabbjäst vallmofrökaka

8 bitar

¼ pkt jäst
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl vetemjöl 

Garnering
vita vallmofrön
blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Fyll upp diskhon med ca 10–15 cm varmt vatten. Ställ degbunken i vattnet och låt degen jäsa under plastfolie eller en tallrik i ca 20 min.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

2. Knåda igenom degen och forma den till en slät boll. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut degen till en rundel, ca 2 cm tjock.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

3. Dela degen i åtta tårtbitar. Låt degen jäsa under bakduk i ca 20 min. Sätt ugnen på 230 grader.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

4. Pensla degen med vatten. Strö över vita vallmofrön och blå vallmofrön på varannan bit.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

5. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–18 min. Låt det svalna på plåten.

 

vallmofrökaka1
vallmofrökaka3
vallmofrökaka4
vallmofrökaka5
 

 

 

 

LOADING..